Cursus
PV-Elektrotechniek

Basiscursus PV-elektrotechniek

C4
Solar Techniek Nederland Favicon

100% Betrokkenheid

Icon3

100% Gecertificeerd

Icon1

100% Vakmanschap

Introductie

Als je werkt in de PV-elektrotechniek heb je onderwijzing en aanwijzingen nodig. Na de deze basiscursus PV-elektrotechniek ben je in staat om als voldoende onderricht persoon onder toezicht elektrotechnische handelingen uit te voeren volgens de NEN 3140. Hierbij kun je denken aan kookgroepen aanleggen, wasmachien eindgroepen aansluiten en op de juiste manier afzekeren. 

Ook leer je aan de hand van formules berekeningen maken. De wet van Ohm ga je leren kennen in de basis voor de theorie en praktijk. Ook leer je tekeningen lezen en symboolherkenning. Veiligheid volgens de NEN 3140 enz. Je kan spanning, stroom, weerstand en vermogen van elkaar onderscheiden en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

 

Groepenkast

De groepenkast en het ontwerp daarvan m.b.t het verdelen van de elektriciteitsgroepen en het beveiliging daarvan middels installatieautomaten en aardlekschakelaars komt aan bod. 

NEN 3140

De NEN 3140, "Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning", is de Nederlandse norm NEN voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden nabij, aan of met elektrische objecten aan laagspanningsinstallaties. De normering is vanaf 1 juli 2019 van kracht.

Het toepassingsgebied is elektrische installaties, machines en gereedschappen. Toegepast in fabrieken, kantoren, bouwplaatsen, schepen enzovoorts. Het betreft hier spanningen van ten hoogste 1000 volt wisselspanning en 1500 volt gelijkspanning.

In deze basis cursus elektrotechniek leer je volgens de NEN 3140 voldoende om onder begeleiding kleine werkzaamheden te verrichten. Hierbij ontvang je dan ook een certificaat NEN 3140 VOP.

 

Onderwerpen

 • Eenvoudige elektrotechnische tekeningen lezen en symboolherkenning.
 • Elektrotechnische gevaren en potentiele ongelukken weten te herkennen en voorkomen. 
 • Veilig werken met de juiste PBM's
 • Eenvoudige schakelingen maken zoals een hotelschakeling, enkelvoudige schakelingen en verlichting.
 • Theoretische en praktische kant van de NEN 3140 
 • Wat is spanningsloos werken en hoe doe je dat?
 • Theoretische en praktische kennis van de wet van Ohm en de praktische toepassingen. ( het meten van de weerstand in een meterkast) 
 • Buizen en beugels plaatsen volgens de voorschriften.
 • Eenvoudige storingen zoeken en oplossen d.m.v. meten is weten.
 • Kookgroepen aanleggen
 • Eenvoudige groepenkasten kunnen herkennen en opbouwen
 • Wet- en regelgeving omtrent de groepenkasten. Wie is verantwoordelijke en wat is een veilige groepenkast?

 

Doelgroep

Deze cursus is bij uitstek geschikt voor zij-instromers die zich verder willen bekwamen in de elektrotechniek. Met dit inzicht zullen de cursisten veilig weten te werken in eenvoudige  elektrotechnische situaties.

De basis cursus PV-elektro techniek incl. NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon  is bedoeld voor zij-instromers die onbekend zijn met de elektrotechniek en is een must voor het volgen van de versnelde PV-erkenning. 

 

Studiewijze

Een theoretisch deel en een practicum (AC/DC Meterkast/Inspectie). Er wordt in kleine groepen gewerkt van maximaal 4-6 deelnemers.

 

Lesboeken

NEN 3140 voldoende onderricht persoon. "Bedrijfsvoering van elektrotechnische installaties". Deze wordt tijdens de cursus uitgereikt. En lesboek voor de PV-installatie. 

 

Opleidingsduur en -momenten

Deze cursus duurt 2 dagen incl. een praktijk en theorie toets. Deze is optioneel bij te boeken voor de zijinstromer zonder ervaring of kennis van elektrotechniek en vindt altijd tijdens de cursus versnelde PV-erkenning plaats. ( klik hier voor data cursussen) 

 

Diploma’s / certificering

Bij het goed afleggen van de bijbehorende toetsen kunnen er diploma’s en certificaten worden behaald. Deze cursus geeft recht op de NEN 3140 certificaat voldoende onderricht persoon. (VOP) Dit certificaat is drie jaar geldig.

Pand 3

Investering exl. BTW

Investering1

€ 795,-

voor de 2-daagse cursus incl. lunches excl. BTW

Investering3

65,-

lesboek NEN 3140 voldoende onderricht persoon.

Doelgroep4

249,-

Voor lesmateriaal en het praktijk examen incl. een theorie toets.

 

 

 

Wanneer start jij?

We helpen je graag verder!

Toelichting (optioneel)