Cursus
Inspectie van PV-installaties

Inspectie en (her) beproeven van installaties t/m 3x25 ampère

Solartechniek Foto Min
Solar Techniek Nederland Favicon

100% Betrokkenheid

Icon3

100% Gecertificeerd

Icon1

100% Vakmanschap

Inleiding

NEN-EN-IEC 62446-1, NEN 1010:2020 en de NPR 5310:2017 definieert de informatie en documentatie die aan een klant moeten worden overhandigd na het installeren van een net gekoppeld PV-systeem. Dit geldt voor alle PV-systemen groot of klein. Particulier of zakelijk. 

Hierin worden ook de inbedrijfname testen, inspectiecriteria en de documentatie beschreven waarvan wordt verwacht dat men hiermee de veilige installatie en juiste werking van het systeem controleert. Het kan ook worden gebruikt voor periodieke her-beproeving.

Oplevering van PV-installaties is een mooie cursus. Hiermee kunt u uw eigen werk op norm-niveau opleveren en eventueel uitbesteed werk ( aan zzp'ers) of klanten die om een second opinie vragen inspecteren en her-beproeven.

Deze cursus richt zich op het opleveren, (her) beproeven van PV installatie in het AC en het DC deel van een zonne-stroominstallatie. Dit doen we met behulp van het opleveringsrapport van Techniek Nederland tot maximaal 3x 25 ampère. Dit rapport is o.a. gebaseerd op de NPR 5310 ( deel 712 hoofdstuk 7)  en NEN-EN-IEC 62446-1 en de NEN 1010:2020

 

Systeemdocumentatie

Naast het opleveren en (her) beproeven van de PV-installaties dienen er ook nog systeemdocumentatie toegevoegd te worden die gemakkelijk toegankelijk en beschikbaar is voor de gebruiker, inspecteur, of onderhoudsmonteur.

In de systeemdocumentatie moet elke partij die betrokken is bij het tot stand komen van de PV installatie genoemd worden. Zoals de  Klant zelf, de installateur maar ook de ontwerpende partij (verkopende partij) Daarnaast worden verschillende documenten bij naam genoemd die er verplicht in het dossier thuis horen. 

 

Wat zijn de leerdoelen

Praktische uitvoering van alle relevante metingen zoals de isolatieweerstand, circuitimpedantie en/of netimpedantie en de kortsluitstroom. De weerstand van de potentiaalvereffening en de werking van de aardlekbeveiliging.  

Systeemdocumentatie en alle relevante informatie die noodzakelijk is om het dossier compleet te maken. 

 

Inhoud cursus

Aan de hand van het opleverings- en controle rapport voor PV installaties van techniek Nederland en de genoemde normeringen is de cursus opgebouwd. U leert in praktische zin om te meten en de opleveringslijst in te vullen zoals dat behoort. Daarnaast bent u in staat om een goed systeemdossier op te bouwen. Er zal niets overblijven wat u niet kan invullen en/of begrijpen.

Meterkast

Opleidingsduur en -momenten

Deze opleiding duurt 1 dag incl. een STN praktijk- en theorietoets. Deze toetsen vinden altijd plaats tijdens de cursus. 

 

Studiewijze

  • Kleine groepjes van maximaal 4-6 deelnemers
  • Per twee deelnemers zijn er meetinstrumenten beschikbaar
  • Een theoretisch deel
  • Een practicum (AC/DC/Meterkast/Inspectie)

 

Diploma’s / certificering

Bij het goed afleggen van de bijbehorende toetsen theorie- en praktijktoetsen kunnen er  certificaten worden behaald. 

Meterkast

Investering exl. BTW

Investering1

€495,-

1 dag cursus incl. Lunches

Investering3

€65,-

voor het lesboek PV-installaties ( Praktische aspecten van het ontwerpen & Inspecteren)

Investering2

€ 275,-

voor de praktijk- en theorietoets

 

 

Nog geen keus kunnen maken? Vul dan hieronder je contactformulier in!

We helpen je graag verder!