Cursus
Ontwerper & Adviseur

Mogelijkheid tot elektrisch laden op onze locatie

Solartechniek Foto Min
Solar Techniek Nederland Favicon

100% Betrokkenheid

Icon3

100% Gecertificeerd

Icon1

100% Vakmanschap

Introductie

Deze cursus richt zich het derde deel van de erkenning van InstallQ voor de installatie van zonnestroom in de woning t/m 3 x 25 ampère aansluitwaarde.

Deze cursus is inclusief de theoretische kant van de beproeving, oplevering, inspectie en onderhoud volgens de NEN-EN-IEC 62446-1 en de daarbij behorende verplichte categorie 1 metingen. Deze worden geoefend op een aanwezige zonnestroominstallatie. 

Deze cursus bevat ook een verkorte module van energieopslag in zelfstudie vanuit het ISSO handboek. De controle op een juiste dimensionering t.o.v. van het energieverbruik en keuze van de omvormer. 

DE NEN 3140 Vakbekwaam Persoon is qua leerdoelen en praktijkgerichtheid in deze cursus verwerkt. U ontvangt dan ook NE-3140 VP certificaat. 

Elke systeem in Nederland moet voldoen aan de NEN-EN-IEC 62446-1  die beschrijft de opleveringsnorm voor het beproeven, opleveren, inspecteren en onderhouden van PV-installaties. Alle systemen die bij particuliere klanten worden gelegd vallen hier  ook onder. Of ze nu groot of klein zijn. 

De cursus is er op gericht om op een theoretisch manier een PV-Installatie te ontwerpen incl. de meterkast. Hierbij kun je denken aan een juiste omvormer keuze aan de hand van het aantal panelen wat er wordt gebruikt. Wordt er aan de hand van de AC- kabelbereking een juiste dikte gebruikt. Is de stringontwerp goed gedaan. Is de meterkast juist ontworpen ivm een mogelijke overstroomsituatie.

De normeringen die centraal staan zijn o.a  de NEN 1010: 2020, NPR 5310, NEN 3140 NEN-EN-IEC 62446-1 

Wilt u graag de praktische kant van van de meterkast ook oefen en laten toetsen dan kunt u een aanvullende module boeken. Daarin volgt u een praktijk gerichte meterkastmodule en praktijkgerichte metingen. ( U volgt dan de complete cursus Montage onder het dak) 

Let op!

De vereiste voorkennis en/of zelfstudie zijn alle onderwerpen die te maken hebben met montage op het dak / bouwkundige aspecten en veilig werken op daken. Deze informatie staat allemaal in het ISSO  handboek 2022. 

Wat je na deze opleiding kunt doen

 • Je kent de werking en vereisten van zonnestroomsystemen en de verschillende componenten daarvan
 • Je kent de bouwkundige opbouw van hellende en platte daken en kunt de kwaliteit en geschiktheid voor zonnestroomsystemen beoordelen
 • Je kunt handmatig de opbrengst van een PV-installatie uitrekenen op elke locatie in Nederland.
 • Panelen en omvormers combineren en de meterkast ontwerpen
 • Je kunt een kostenindicatie, bestek, offertes etc. maken en de ROI berekenen
 • Je kent de veiligheidsvoorschriften voor elektrotechnische installaties en werken op daken
 • Je kunt veelvoorkomende stroringen oplossen

 

Cursusduur en -momenten

Deze duurt3,5 dag. Het examen duurt 1,5 uur en heeft 45 vragen en vindt tijdens de cursus plaats via de onlineversie van vakmanschap zonnestroom. U bent automatsich aangemeld voor het examen en u heeft 1x een gratis herexamen. 

 

Doelgroep

 • Installateurs
 • Ontwerpers & adviseurs
 • Werkverantwoordelijke en werkvoorbereiders
 • Verkopers & vertegenwoordigers
 • (Staf) medewerkers van Gemeentes, instellingen en corporaties

 

Diploma’s / certificering

Bij het goed afleggen van de bijbehorende online-examen wordt er een certificaat verstrekt. Dit certicifaat is het derde deel van de erkenningsregeling van InstallQ om erkend installateur te kunnen worden.

Op basis van dit bewijs in combinatie met het bewijs Eerste monteur allround Zonnestroominstallaties (op en onder het dak) kun je bij InstallQ een aanvraag indienen voor de erkenningsregeling Zonnestroomsystemen.

Profiel Keze 2

Investering excl. BTW

Investering1

€1.495,-

Duur: 3,5 dag incl. lunches en lesmateriaal

Investering2

€ 140,-

NEN 3140 vakbekwaam persoon + Lesboek PV installaties

Investering2

€ 235,-

ISSO-Handboek Zonne-energie 2022 incl. 3 maanden online versie

Investering3

€ 175,-

1x Theorie examen plus 1x gratis herexamen

Nog geen keus kunnen maken? Vul dan hieronder je contactformulier in. 

We helpen je graag verder!

Toelichting (optioneel)