Cursus
Ontwerper en adviseur

autolaadpalen zijn aanwezig

Solartechniek Foto Min
Solar Techniek Nederland Favicon

100% Betrokkenheid

Icon3

100% Gecertificeerd

Icon1

100% Vakmanschap

Introductie 

Deze cursus behandelt het derde deel van de InstallQ-erkenning voor de installatie van zonnestroom in woningen met een aansluitwaarde tot 3 x 25 ampère. Het omvat zowel de theoretische aspecten als de praktijkgerichte aspecten van inspectie, oplevering, en onderhoud volgens de NEN-EN-IEC 62446-1, inclusief de vereiste categorie 1 metingen. Deze vaardigheden worden in de praktijk toegepast op een bestaande zonnestroominstallatie.

Daarnaast bevat deze cursus een zelfstudie module over energieopslag, met aandacht voor de juiste dimensionering ten opzichte van het energieverbruik en de keuze van omvormers, zoals beschreven in het ISSO handboek. Deze cursus integreert ook de vereisten van een Vakbekwaam Persoon volgens NEN 3140, en de deelnemers ontvangen een NE-3140 VP-certificaat.

De NEN-EN-IEC 62446-1, die de normen voor oplevering, inspectie en onderhoud van PV-installaties beschrijft, geldt voor alle zonnestroomsystemen, ongeacht hun omvang, die bij particuliere klanten worden geïnstalleerd.

De cursus is ontworpen om deelnemers theoretisch inzicht te geven in het ontwerpen van een PV-installatie, inclusief de benodigde aanpassingen in de meterkast. Dit omvat overwegingen zoals de juiste omvormerselectie op basis van het aantal panelen, de correcte dimensionering van de AC-kabels, het stringontwerp, en de juiste inrichting van de meterkast om te voldoen aan mogelijke overstroomscenario's.

Belangrijke normen die tijdens de cursus worden behandeld, zijn onder andere de NEN 1010:2020, NPR 5310, NEN 3140 en NEN-EN-IEC 62446-1.

Als u ook de praktische aspecten van de meterkast wilt oefenen en laten beoordelen, bieden we een aanvullende module aan. Hierin kunt u deelnemen aan praktijkgerichte meterkasttraining en metingen. (Dit omvat de volledige cursus Montage onder het dak.)

Let op!

De vereiste voorkennis en/of zelfstudie zijn alle onderwerpen die te maken hebben met montage op het dak / bouwkundige aspecten en veilig werken op daken. Deze informatie staat allemaal in het ISSO  handboek 2022. 

 

Leerdoelen

 • Grondige kennis van zonnestroomsystemen en de daaraan gestelde eisen.
 • Beoordeling van de bouwstructuur van zowel hellende als platte daken en hun geschiktheid voor zonnestroominstallaties.
 • Handmatige berekening van de verwachte energieopbrengst van een fotovoltaïsche (PV) installatie op elke locatie in Nederland.
 • Vaardigheid in het selecteren van geschikte zonnepanelen en omvormers, en het ontwerpen van de meterkast.
 • Vermogen om kostenschattingen, bestekken, en offertes op te stellen, evenals berekening van het rendement op investering (ROI).
 • Volledig op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot elektrotechnische installaties en werkzaamheden op daken.
 • Bekwaamheid in het oplossen van veelvoorkomende storingen in zonnestroomsystemen.

 

Cursusduur en -momenten

De cursus beslaat een periode van 3,5 dagen en omvat een examen dat 1,5 uur duurt, bestaande uit 45 vragen. Het examen wordt tijdens de cursus afgenomen via de onlineversie van Vakmanschap Zonnestroom. U wordt automatisch ingeschreven voor het examen en krijgt de mogelijkheid om één gratis herexamen af te leggen.

 

Doelgroep cursus Ontwerper en Adviseur 

 • Installateurs
 • Ontwerpers & adviseurs
 • Werkverantwoordelijke en werkvoorbereiders
 • Verkopers en vertegenwoordigers
 • (Staf) medewerkers van Gemeenten, instellingen en corporaties

 

Diploma’s / certificering

Bij het goed afleggen van de bijbehorende online-examen wordt er een certificaat verstrekt. Dit certicifaat is het derde deel van de erkenningsregeling van InstallQ om erkend installateur te kunnen worden.

Op basis van dit bewijs in combinatie met het bewijs Eerste monteur allround Zonnestroominstallaties (op en onder het dak) kun je bij InstallQ een aanvraag indienen voor de erkenningsregeling Zonnestroomsystemen.

Profiel Keze 2

Investering excl. BTW

Investering1

€1650,-

Duur: 3,5 dag incl. lunches en lesmateriaal

Investering2

€ 140,-

NEN 3140 vakbekwaam persoon + Lesboek PV installaties

Investering2

€ 235,-

ISSO-Handboek Zonne-energie 2022 incl. 3 maanden online versie

Investering3

€ 175,-

1x Theorie examen plus 1x gratis herexamen