Cursus
Versnelde PV-erkenning

Mogelijkheid tot elektrisch laden op onze locatie

Enigeer Roof
Solar Techniek Nederland Favicon

100% Betrokkenheid

Icon3

100% Gecertificeerd

Icon1

100% Vakmanschap

InstallQ PV-erkenning

De versnelde 7-daagse 

 

De cursus

Deze cursus geeft recht op het eerste, tweede en derde deel van de erkenningsregeling van InstallQ. 

 1. Eerste monteur op het dak (afzonderlijk 3 dagen + examentijd)  
 2. Eerste monteur onder het dak incl. de groepenkast (afzonderlijk  3 dagen + examentijd) 
 3. Ontwerper & Adviseur zonnestroom systemen (afzonderlijk  3 dagen + examentijd) 

In de versnelde PV-erkenning van InstallQ  wordt u in 7 cursusdagen klaargestoomd voor de volledige PV-erkenning. De cursus is inclusief alle examens uit en thuis bent u na 7 cursusdagen, mits de examens met goed gevolg worden afgelegd, klaar.

De cursus is inclusief de oplevering volgens de NEN-EN-IEC 62446-1. Daarnaast wordt er een certificaat NEN 3140  werkverantwoordelijke uitgereikt.

 

Momentschroevendraaierset

Bij het praktijkexamen voor onder het dak ( incl. de groepenkast) wordt een nieuw setje momentschroevendraaiers ter beschikking gesteld  om te gebruiken in de groepenkast. Na afloop mag de curcist dit setje meenemen om het in zijn werk te gebruiken. Bij onderstaande cursussen worden deze verstrekt.

 • Versnelde PV-erkenning InstallQ
 • Team Pursuit
 • Onder het dak
401313712 4 Jpeg (1)
Wera (1)
401313712 7 Jpeg
Wera Kraftform Kompakt Vde 15 Torque 12 30 Nm Extra Slim 1 (2)

Geldig vanaf startdatum 4 oktober t/m 22 december 2023 en niet inwisselbaar voor contanten. 

 

 

Dubbele onderwerpen

Bovenstaande drie cursussen kunnen uiteraard ook afzonderlijk gevolgd worden. Door deze cursussen in één cursus samen te voegen, kunnen dubbele onderwerpen, die in iedere cursus of twee van de drie aan bod komen, samengevoegd worden.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld praktische vaardigheden als connectoren maken. Ook theorie omtrent de meterkast, inclusief wet- en regelgeving en bijbehorende kabelberekeningen voor het AC-gedeelte en zaken als het tegengaan van inductievelden vallen hieronder. Ook hoeft de inleiding tot de cursus slechts één keer gegeven te worden.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld praktische vaardigheden als connectoren maken. Ook theorie omtrent de meterkast, inclusief wet- en regelgeving en bijbehorende kabelberekeningen voor het AC-gedeelte en zaken als het tegengaan van inductievelden vallen hieronder. Ook hoeft de inleiding tot de cursus slechts één keer gegeven te worden.

De dubbele informatie die voorkomt bij zowel "Montage onder het dak incl. de meterkast" en de "Ontwerper & Adviseur zonnestroomsystemen" is de oplevering van PV-installaties volgens de NEN-EN_EIC 62446-1. Deze is dan ook samengevoegd. 

 

Op deze manier hebben we een cursus ontwikkeld, die een goedkoper en sneller alternatief vormt voor het afzonderlijk volgen van de drie vereiste cursussen. De leerdoelen en afzonderlijke examens blijven gelijk. U ontvangt na het succesvol afleggen van de examens de drie afzonderlijke certificaten. De bijbehorende praktijkexamens evenals de theorie-examens worden onder cursustijd afgenomen.

Daarnaast is de versnelling ook te zien aan het korte tijdsbestek waarin de cursusdagen plaatsvinden. Binnen maximaal 7 weken kunt u uw PV-erkenning tot stand brengen.

 

 

Leerdoelen

De belangrijkste leerdoelen van de versnelde PV-erkenning, inzake de wet- en regelgeving voor het installeren van zonnestroomsystemen op daken, installatie in de woning en/of bedrijfspand incl. de groepenkast en het kunnen ontwerpen van zonnestroomsystemen zoals vermeld in de afzonderlijke cursussen, komen aan bod.

De wet- en regelgeving zijn o.a. de Arbeidsomstandighedenwet, Veilig werken voor zowel op het dak als onder het dak. A-blad hellende daken, NEN 3140, NEN 7250, NEN 1010;2020, NPR 5310, NEN-EN-IEC 62446-1 Deze normeringen worden vanuit het bouwbesluit aangewezen om bij het maken van PV-systemen op te volgen.

Het opleveren volgens de NEN-EN -IEC 62446-1 is een zeer belangrijk onderdeel van deze opleiding. De categorie 1 meting komt ruim aan bod. Dat zijn o.a. de isolatieweerstandsmetingen voor zowel de DC als de AC zijde, (Riso). Aardlekschakelaar beproeven d.m.v. meettesten, Potentiaal vereffeningsweerstand van Array t/m de aardrail enz. 

Deze normering ( NEN-EN-IEC 62446-1)  is niet nieuw en bestaat al jaren. Het is wel onbekend onder vele installateurs. Daarom wordt er extra aandacht aan besteed bij het beproeven, onderhouden en het verzamelen van de relevante documentatie die nodig is voor een goed en adequaat systeemdossier.

Als je graag InstallQ erkend wil worden zal je moeten opleveren volgens genoemde NEN-normering is. Deze normering verteld de installateur hoe PV-installatie opgeleverd, beproefd en onderhouden moet worden. Daarnaast verteld deze normering hoe een systeemdossier moet worden samengesteld en welke gegevens en datasheets beschikbaar moeten zijn.

Er bestaat een opleverdocument van InstallQ en Techniek Nederland waarvan de bron de NEN-EN-IEC 62446-1 Dit opleverdocument wordt gehanteerd in de cursus.

 

Vooropleiding

De basis voor de cursus eerste monteur onder het dak, Team Pursuit of de versnelde PV-erkenning van InstallQ is dat je voldoende onderricht persoon bent. Dus aantoonbaar voldoende onderricht te zijn in de NEN 3140 hebt m.b.t de PV-installatie. Heb je dit niet dan is het advies om de Proloogdag te volgen. Dit is een bassiscursus om voldoende onderricht te worden m.b.t de PV-installatie. Deze proloogdag zorgt voor een zorgeloze aansluiting op de versnelde PV-erkenning van InstallQ

 

 

-Nieuw-

Plus-dag voor de Theorie en Praktijk

(Aanvulling op de versnelde PV-erkenning)

Mocht u tijdens de versnelde 7-daagse er achter komen dat de cursus te snel gaat of uw achtergrond toch niet toereikend genoeg is bieden wij u de gelegenheid om een plus dag te boeken. Hierin worden alle theoretische vraagstukken en praktische handelingen herhaald en geoefend.

Deze 1 dag cursus is bedoeld voor diegene, die de drie vereiste cursussen afzonderlijk zou moeten gaan volgen om tot erkenning te komen maar de achtergrond uiteindelijk toch niet toereikend blijkt te zijn om de cursus met succes af te ronden.

Er wordt dan maatwerk geleverd op de onderdelen waarop de cursist aanvullingen en ondersteuning nodig heeft. Dit kan zowel de theorie en/of de praktijk zijn.

Afhankelijk van uw leerstijl en tijd die u extra nodig heeft om deze versnelde 7-daagse succesvol af te ronden kunt het aantal Plus-dagen boeken. Kijk hier voor de plus-dag

 

Studiewijze

 • Een theoretisch deel
 • Een practicum (AC/DC/Meterkast/Inspectie)
 • Kleine groepen 8-12 deelnemers

 

Cursusdagen

Deze 7-daagse cursus kost €3.080,- incl. lunches en lesmateriaal, exclusief BTW

 

Lesboeken

 • €55,- excl. BTW voor het lesboek NEN 3140 “Vakbekwaam Persoon Bedrijfsvoering van elektrische installaties”
 • €85,- excl. BTW voor het lesboek PV installaties “Praktische aspecten van het ontwerpen en inspecteren”
 • € 235,- exl. BTW voor het ISSO handboek Zonne-energie 2022 incl. drie maanden online versie beschikbaar

 

 

Theorie examens (Vakmanschap Zonnestroom)

 1. €175,- excl. BTW voor het theorie-examen Eerste monteur montage op het dak
 2. €175,- excl. BTW voor het theorie-examen onder het dak
 3. €175,- excl. BTW voor het theorie-examen Ontwerper & Adviseur

 

Praktijkexamens

 1. €375,- excl. BTW voor het praktijkexamen montage op het dak
 2. €375,- excl. BTW voor het praktijkexamen montage onder het dak

 

Diploma’s / certificering

Bij het goed afleggen van de bijbehorende examens kunnen er diploma’s en certificaten worden behaald. Solar Techniek Nederland is InstallQ geaccrediteerde examen locatie. Deze 7-daagse cursus is nodig voor de InstallQ erkenningsregeling. Deze cursus geeft recht op de NEN 3140 certificaat werkverantwoordelijke (WV)

Meterkast

Totale investering € 4.730 euro excl. btw, bestaat uit:

Investering1

€ 3.080,-

Voor de 7-daagse cursus incl. Lunches en lesmateriaal

Investering2

€ 375,-

NEN 3140 vakbekwaam persoon + Lesboek PV installaties + ISSO-Handboek Zonne-energie + 3 mnd online versie beschikbaar

Investering3

€ 525,-

voor 3 theorie-examens meerkeuze, openboek en 1x gratis herexamen

Investering3

€ 750,-

voor de twee praktijkexamens en 1x gratis herexamen

 

 

 

 

Heb je geen keus kunnen maken? Vul dan hier je contactformulier in!

We helpen je graag verder!

Toelichting (optioneel)