Cursus
"Allround monteur"

Mogelijkheid tot elektrisch laden op onze locatie

Solartechniek Foto Min
Solar Techniek Nederland Favicon

100% Betrokkenheid

Icon3

100% Gecertificeerd

Icon1

100% Vakmanschap

-Nieuw- "Team Pursuit" incl. de meterkast

Allround team

Doorgaans is het zo dat het werk van een team van PV-installateurs uit verschillende disciplines bestaat. In hoofdlijnen is dat montage op het dak en montage binnenwerk.

Als een monteur van het installatieteam op cursus moet, een vrije dag heeft of anderszins niet aanwezig kan zijn in het team dan valt doorgaans het team stil. Dit is doorgaans niet de bedoeling en kost onnodig veel geld.

Het is veel mooier dat een team allround wordt. Dat geeft meer afwisseling in het werk en wisselingen van teamleden zijn veel beter op te vangen. Daarnaast kunt u het hele team tegelijkertijd op cursus sturen wat de dagelijkse planning vergemakkelijkt.

Dit kan met de cursus "team Pursuit" Daarnaast wordt er een certificaat NEN 3140 vakbekwaam persoon uitgereikt.

Deze cursus geeft recht op het eerste, tweede  deel van de erkenningsregeling van InstallQ.

 1. Monteur montage op daken (afzonderlijk 2 dagen + examentijd)  
 2. Monteur onder het dak compleet incl. de meterkast (afzonderlijk 3 dagen + examentijd) 

 

Vooropleiding

De basis voor de cursus eerste monteur onder het dak, Team Pursuit of de versnelde PV-erkenning van InstallQ is dat je in staat bent om op een normele manier te kunnen studeren. 

Doelgroep

PV-monteurs die allround opgeleid willen worden van het plaatsen van zonnepanelen op het dak tot en met de montage van de omvormer incl. aansluiten tot in de meterkast en de in bedrijfstelling en oplevering van de PV-installatie. 

 

Wat kun je na deze opleiding

De belangrijkste leerdoelen van de Team Pursuit inzake de wet- en regelgeving voor het installeren van zonnestroomsystemen op daken, installatie in de woning en/of bedrijfspand incl. de groepenkast en het kunnen ontwerpen van zonnestroomsystemen zoals vermeld in de afzonderlijke cursussen, komen aan bod.

De wet- en regelgeving zijn o.a. de Arbeidsomstandighedenwet, Veilig werken voor zowel op het dak als onder het dak. A-blad hellende daken, NEN 3140, NEN 7250, NEN 1010;2020, NPR 5310, NEN-EN-IEC 62446-1 Deze normeringen worden vanuit het bouwbesluit aangewezen om bij het maken van PV-systemen op te volgen.

Het opleveren volgens de NEN-EN -IEC 62446-1 is een zeer belangrijk onderdeel van deze opleiding. De categorie 1 meting komt ruim aan bod. Dat zijn o.a. de isolatieweerstandsmetingen voor zowel de DC als de AC zijde, (Riso). Aardlekschakelaar beproeven d.m.v. meettesten, Potentiaal vereffeningsweerstand van Array t/m de aardrail enz. 

Deze normering ( NEN-EN-IEC 62446-1)  is niet nieuw en bestaat al jaren. Het is wel onbekend onder vele installateurs. Daarom wordt er extra aandacht aan besteed bij het beproeven, onderhouden en het verzamelen van de relevante documentatie die nodig is voor een goed en adequaat systeemdossier.

 Als je graag InstallQ erkend wil worden zal je moeten opleveren volgens genoemde NEN-normering is. Deze normering verteld de installateur hoe PV-installatie opgeleverd, beproefd en onderhouden moet worden. Daarnaast verteld deze normering hoe een systeemdossier moet worden samengesteld en welke gegevens en datasheets beschikbaar moeten zijn.

Er bestaat een opleverdocument van InstallQ en Techniek Nederland waarvan de bron de NEN-EN-IEC 62446-1 Dit opleverdocument wordt gehanteerd in de cursus.

Daarnaast:

 • Je kunt globaal de montage binnenshuis beschrijven.
 • Je weet welke daken er zijn en hoe ze zijn gebouwd
 • Je kunt werken met verschillende montagesystemen, op platte daken, dakpannendaken en golfplaatdaken.
 • Je kunt veilig stekkers maken en dampdichte dak doorvoeren
 • Je bent bekend met verschillende gereedschappen die nodig zijn en kunt ze goed gebruiken
 • Je weet iets over het onderhoud van de systemen
 • Je kent verschillende systemen: stringomvormers, Optimizers, micro-omvormers
 • Je kunt de installatie van een zonnestroomsysteem voorbereiden
 • Je kunt de veiligheidsvoorschriften voor het werken aan zonnestroominstallaties binnenshuis toepassen
 • Je kunt de elektrotechnische montage van zonnestroom veilig aansluiten op de meterkast
 • Je kunt verschillende zonnestroominstallaties opleveren aan de klant en de klant informeren over de werking en het onderhoud

 

Studiewijze

 • Een theoretisch deel
 • Een praktisch deel voor montage op de daken en montage in de woning incl. de meterkast.

 

Totale kosten

De totale kosten incl. examens, lunches en lesmateriaal en boeken bedraagt 3.635,- euro ex BTW. Door de innovatieve samenstelling van de leermodules vinden de theorie- en praktijkexamens plaats tijdens de 5 cursusdagen. U hoeft zelf niks meer bij te boeken of te organiseren. Het bespaart u veel aan installatie dagen.

Voor de complete 5-daagse InstallQ erkenning krijgt u:

 • 5 cursusdagen incl. lunch
 • Extra module praktijk PV-metingen
 • 2x theorie examen
 • 2x praktijk examen
 • 1x gratis her examen
 • Lesboek NEN3140 VP
 • Lesboek PV installaties
 • Extra map met studiemateriaal
 • Momentschroevendraaier set haupa ( t.w.v. 150 euro)
   

 

Opleidingsduur & examinering

Deze opleiding duurt 5 dagen en bevat twee cursussen met 2 theorie examens en 2 praktijkexamens. 

 • Monteur montage op het dak
 • Monteur montage onder het dak incl. meterkast + opleveren 

Het praktijk examen is verweven in de cursus. De twee theorie examens zijn in de even weken op vrijdag en duren samen een dagdeel. 

Normaal gesproken zitten er in de afzonderlijke cursussen geen dubbellingen. Voeg of volg je de cursussen samen dan kom je dubbellingen tegen. Hierbij kun je denken aan de introductietijd die voor elke cursus afzonderlijk noodzakelijk is. Of de praktische handvaardigheden  van b.v. connectoren ( MC4) maken. De meterkast met alle wet- en regelgeving en de daarbij behorende kabelberekeningen voor het AC-gedeelte. Maar ook het tegen gaan van de inductievelden komen in alle drie de cursus afzonderlijk voor.

Als we deze dubbellingen eruit halen komen we tot een versnelde cursus en een goedkoper alternatief dan alle twee de cursussen afzonderlijk te volgen.

De leerdoelen en afzonderlijke examens blijven gelijk. U ontvangt dan ook de drie afzonderlijke certificaten. 

 

Certificering

Bij het goed afleggen van het examen behaal je het certificaat die bij de cursussen horen. Deze certificaten maken deel uit van de erkenningsregeling  van InstallQ. Daarnaast wordt er een certificaat NEN 3140 vakbekwaam persoon uitgereikt.

 

Meterkast

Investering excl. BTW

Investering1

€ 2.395,-

5-daagse cursus incl. Lunches en lesmateriaal

Investering3

€140,-

NEN 3140 vakbekwaam persoon + Lesboek PV installaties

Investering2

€ 350,-

voor twee theorie examens ( 1 x gratis herexamen)

Investering3

€ 750,-

voor twee praktijkexamens en 1 x gratis herexamen